Biografi

Castro föddes i juni 1964 i Jaffa, en förort till Nasaret i Israel, Palestina. Båda föräldrarna kommer från välbärgade muslimska familjer i synnerhet mamman. Castro fick sitt förnamn genom att modern ville att det första namn som nämndes på radion skulle bestämma hennes förstföddes namn. En kanske lite desperat åtgärd för att undkomma faderns namnförslag: Ibrahim. Ett inslag om Fidel Castro och Kuba är alltså upprinnelsen till att han fick det i mellanösten ovanliga namnet Castro.

Uppväxt

Castro’s mamma studerade till lärare under hans första levnadsår. Castro fick därför bo mycket hos hans mormor Amni som gav honom en mycket skyddad och kärleksfull uppväxt. Castro var mormors stora ögonsten. Att växa upp med mormor Amni var allt annat än vad man kanske vanligen har för bild av hur en uppväxt hos en ensamstående muslimsk kvinna ser ut. Amni både rökte och drack (alldeles för mycket för sin goda hälsas skull), 2 paket cigaretter och minst en flaska rödvin om dagen. Hon är också ansvarig för att Castro faktiskt är döpt, vilket är något som muslimer vanligen inte är.

Castro växte upp i de kristna kvarteren i Nasaret. Det fanns få motsättningar mellan kristna och muslimer och eftersom de bästa skolorna var kristna föll det sig naturligt för Castros föräldrar att placera honom i en grekisk-ortodox skola.

Det gick bra för Castro i skolan. Han var duktig i de flesta ämnen, bortsett från språk vilket är lite paradoxalt eftersom han idag talar hela fem flytande: arabiska, grekiska, engelska, hebreiska och svenska.

Till Grekland

När gymnasiet var slut ville Castro vidga sina vyer. De flesta av kompisarna skulle till USA för att läsa vidare på universitet där men föräldrarna ville inte släppa iväg sonen så långt. Europa fick räcka och i och med att en kusin och tillika nära vän skulle studera i Thessanoliki föll valet på Grekland dit Castro kom 1985 med siktet inställt på att studera juridik. Han hade sökt och blivit antagen till universiteten i både Aten och Thessaloníki. Dessvärre räckte kusinens betyg inte lika långt och väl på plats visade det sig att han inte blivit antagen överhuvudtaget. Lösningen blev att kusinen fick överta Castros plats i Thessaloníki (under Castros namn) medan Castro själv tog platsen i Aten. Efter några års studier kunde kusinen byta tillbaka till sin riktiga identitet och är idag verksam som jurist.

Som inneboende hos en äldre kvinna i Aten, som blev något av en extramamma för Castro lärde han sig språket snabbt. Däremot blev universitetslivet inte riktigt som planerat. Han trivdes aldrig, blev kär i en lärarinna som inte besvarade hans kärlek och hade allmänt svårt att fokusera. Studierna avbröts. Castros grekiska språkkunskaper kom aldrig helt till sin rätta eftersom Castro återigen blev förälskad, men denna gång i en svenska vilket ledde till en resa norrut.

Till Sverige

På våren 1986, strax efter mordet på Olof Palme, anlände Castro till Sverige första gången. Det var snö. Det var is. Det var mörkt och helt fantastiskt. Castro stod på skridskor för första gången och bestämde sig mer eller mindre direkt för att Sverige var ett land att satsa på. På hösten 1986 gick flytten till Sverige.

Castro bodde hos sin flickväns familj på Lidingö som är en exklusiv förort till Stockholm. Han började studera svenska tämligen omgående och började på ett nytt sätt reflektera över sin framtid, sina mål och tänkbara yrkesval. Tiden i Grekland var ogenomtänkt. Juridik var ett ämne som passade Castro lika lite som att leva på underhåll från föräldrar och familj. Castro började känna en allt starkare drivkraft efter att lyckas. Att bli förmögen av egen kraft och inte genom sin bakgrund eller på grund av sin familj.

Castro hade alltid varit fascinerad av film. De flesta filmer han sett under sin uppväxt var arabiska och i Sverige mötte han en helt annan sida genom de västerländska filmerna. En kurskamrat i svenska från Martinique var filmentusiast och introducerade Castro till filmverkstan på Riddarholmen där man kunde låna kameror och klipprum. Castro bestämde sig och tänkte ”vad fan, jag ska också bli regissör”.

Filmen

Castro pluggade film- och TV-produktion vid en folkhögskola i Kalix i norra Sverige. Trots upprepade försök att komma in på Dramatiska institutet lyckades Castro aldrig bli antagen till den förstklassiska filmskolan, men det var inget som han lät sig nedslås av. Utbildningen i Kalix var fantastisk. Sammanhållningen mellan klasskamraterna var god och Castro lärde sig mycket om grunderna för hans framtida filmkarriär. De flesta av studiekamraterna är fortfarande anställda i bolag som verkar inom film- och TV-produktion, medan Castro direkt efter avslutad utbildning själv började producera egna långfilmer och köpte sig en egen TV-kanal.

Kärleken

I början av 1990-talet gifte sig Castro med Victoria. 1993 föddes tvillingdöttrarna Patricia och Lorine. Victoria är stillbildsfotograf och har varit delaktig i de flesta av Castros filmproduktioner. I början av 2000-talet slutade äktenskapet i skilsmässa. Det är alltid svårt att exakt urskilja orsaken till en skilsmässa men Castros stora fokusering på jobb och olika projekt var en bidragande orsak.

Castro är idag omgift med Patricia som är journalist och verksam inom TV. Tillsammans har de sonen Otman som föddes 2009.

Castro är muslim men sina båda äktenskap har varit med svenska kvinnor med vanlig svensk/kristen bakgrund. Både Victoria och Patricia bor i Stockholm och Castros tre barn har sin bas där. Barnen som är halv svenska och halv israeliska/palestinska firar islamiska högtider lika mycket som kristna. Så skulle Castro helst vilja att världen var – utan gränser på grund av olika religioner eller kulturell bakgrund.

Arbete, arbete och arbete

Sedan filmstudierna avslutades har Castro haft affärsrörelser och verksamheter med andra affärsmän från Europa, arabvärlden och Ryssland. I nära samarbete med en rysk partner har han producerat film för över 250 miljoner SEK. Några av filmerna har vunnit flera priser vid internationella filmfestivaler medan andra varit mindre lyckade och kritiserade. I och med att Castro i stort sätt uteslutande tagit in pengar till produktionerna utanför det svenska filmsystemet har det spekulerats massor kring honom. Lite så där typiskt svenskt eller Skandinaviskt, säger Castro själv, som varit lika omdiskuterad i Danmark som i Sverige. Det har varit rykten om kontakter med italienska och ryska maffian, vilket Castro avfärdar som nonsens och rena osanningar. Det har blivit lite annorlunda i Sverige idag men det finns tyvärr en stor skepticism mot att göra saker annorlunda. Castro säger ”går du mot strömmen är du skurk och gör du affärer med ryssar så måste något vara skumt eller kriminellt”. Castros huvudpartner är ju som nämnts ryss.

Idag är film mer ett stort intresse och hobby snarare än Castro huvudsakliga syssla. Successivt har Castro tagit mer och mer ansvar och del i förvaltningen av familjens tillgångar och han arbetar idag nära sin mamma Subhyia som sedan länge bär huvudansvarat för familjens tillgångar. I första hand sker detta genom investeringsfonden och konsortiet Abu Dhabi First National där Castro är VD och CEO. Främst placeras tillgångarna i fastigheter. Arbetet kräver många resor och Castro har uppemot 220 resdagar varje år. Han har bland annat egna privata boenden i Stockholm, London, Paris, Monaco och Tel Aviv. Castro är bosatt i Monaco.

Välgörenhet är en viktig del för alla medlemmar i familjen. Både Castros mamma och pappa är starkt engagerade i olika välgörenhetsprojekt i Palestina och familjen skänker årligen stora summor pengar till välgörenhetsorganisationer. Du kan läsa mer om detta under Välgörenhet.

Castro har även intressen i bolag som är verksam inom mediesektorn som exempelvis LetsBuyIt. Mer information om Castros olika affärsverksamheter finns under Projekt. Du kan också läsa om Castro egen version om olika uppmärksammade affärer och samarbetspartners i hans blogg.

Festerna

Många har uppfattningen att Castro är något av en playboy och glidare. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom det faktiskt varit en hel del festande och spenderingar på lyxvaror under årets lopp. Castro älskar bilar. Ferrari, Rolls Roys, Bently med mera. Klockor. Kläder och konst. Fina restauranger och självklart är hans fru mycket vacker och framgångsrik, men mest handlar Castros liv, enligt honom själv, om hårt arbete och om att värna om familjen.

Andligheten

Castro är muslim men han har aldrig levt strängt efter religionens riktlinjer. På senare år har han dock förändrat sitt synsätt och intresserat sig mer för andlighet, tron på människan och inte minst på Profeten Mohammed.

2008 gjorde Castro pilgrimsresan till Mecka, Hajji, tillsammans med sina föräldrar. Främst följde han med för att stötta föräldrarna men resan blev verkligen lite av ett uppvaknande för Castro. Han träffade fantastiska människor och företeelsen att be tillsammans oavsett rikedom, titel eller ställning i samhället upplevde han som befriande.

Idag mediterar Castro 5 gånger om dagen i cirka 10 minuter vardera och han upplever sig som en mer harmonisk och starkare person än tidigare.