Dykaren

En kvinna (Izabella Scorupco) hittas i vågorna på Östersjön av fiskaren Arne (Stefan Sauk) och hans besättning. Utan någon vetskap om kvinnans bakgrund befinner sig helt plötsligt Arne på flykt undan två rivaliserande gangsterligor. Två personer med vilt skilda bakgrunder och från olika världar länkas samman allt mer och mer.

Filmen hade en budget på 28 miljoner SEK. Castro finansierade den dels genom privat medel men också till stor del genom produktplacering, något som var relativt ovanligt vid tidpunkten.

Castro lyckades samla eliten från den svenska filmbranschen. Duktiga skådespelare som Isabella Scorupco, Stefan Sauk, Alexander Skarsgård, Thomas von Brömsen medverkade liksom internationella stjärnor som Klaus Maria Bradauer (Out of Africa, Never say never again). För regin stod Oscars-bidragsnominerade Erik Gustafsson och Roxette gjorde ledmotivet till filmen. Allt var bäddat för succé och intresset för filmen var enormt. Vid den första pressträffen i anslutningen till inspelningen på västkusten samlades över 40 journalister och hela inspelningen hårdbevakades.

Castro gjorde en massiv marknadsföringskampanj med amerikanska proportioner samt en bok om filmen. Det var verkligen tänkt att bli en publiksuccé, men både biopubliken och recensenterna svek. Filmen totalsågades av kritikerna. Mest på grund av det ointressanta skådespelet från rollinnehavarna och det tafatta kameraarbetet. Produktplaceringen var också något som diskuterades. Flera scener innehåller reklamskyltar på ställen man inte riktigt räknat med och det förekommer radioreklam som hörs lite allt för tydligt. Filmen är faktiskt riktigt usel, säger Castro, men utfallet till trots blev det en ekonomisk succé.

 

Fakta

Svensk thriller från 2000
Regi: Eric Gustavsson
Producent: Castro
Manus: Stefan Sauk och Gerald Wilson
Medverkande i urval:
Izabella Scorupco
Stefan Sauk
Björn Floberg
Alexander Skarskård
Alexander Domogarov
Klaus Maria Brander
Tomas von Brömsen
Leif Andrée
Budget: 28 miljoner kr