Morocco Film City

Morocco Film City (MFC) är ett riktigt stort och intressant byggnadsprojekt inom nöjesbranschen. Det ska anläggas en jättelik nöjes- och upplevelsepark i Marrakech, Marocko, där filmen står i centrum. Precis som den Universal Studios har i Hollywood. Det är tänkt att anläggningen ska innehålla allt för den nöjeslystna och filmintresserade besökaren såsom hotell, resorts, restauranger, golfbanor, affärer, grönskande trädgårdar och sist men inte minst filmstudios där man kan se hur det går till när man gör film och andra studioproduktioner.

MFC är ett projekt som är ytterst spännande för Castro och hans ryska partner som är hjärnan bakom och initiativtagare till det hela, samt övriga investerare (familj och vänner), banker och finansiärer. Valet av Marocko som plats för parken är grundat i landets filmtradition som stäcker sig bortom Ingrid Bergman och Humpry Bogarts klassiska Casablancas dagar. Marockos geografiska läge och tillgången på mark är andra aspekter som vägts in.

Projektet är omfattande och komplext. Den totala kostnaden beräknas till 1,2 biljoner Euro (Oliver Wyman, Humberts leisure and Tenon Group). Flera arkitekter, designers och konstruktörer har varit inblandade i projektet exempelvis Grant Leisure, Wyatt Design Group, WSP, Baker Wilkins, Global universal för att nämna några.

Studiokomplexet består av allt för filmproduktioner; inomhusstudio, utomhusstudio, studios för produktionsbearbetningar som exempelvis ljud och klippning samt avdelningar för kostymering, smink och kulisser. Det finns också planer på att integrera en filmskola i MFC.

Medinan är benämningen på övriga byggnader i parken såsom affärer för shopping, museum restauranger och hotell i olika prisklasser, spa, golfbanor med mera och man kommer också anlägga privata lägenhetshus och villor i MFC.

Projektet är ännu i sin linda och det beräknas ta flera år från skissbordet till att färdigställa parken. Det världsekonomiska läget har också en tendens att påverka tidsplanerna för dessa riktigt stora och komplexa byggnadsprojekt.